Přepadl vás splín? Vytančete ho!

Trápí vás negativní pocity s příchodem podzimu? Čím je pochmurná nálada způsobena a jak funguje lidský mozek v souvislosti s tělesným pohybem?

Přepadl vás splín? Vytančete ho!

Podzim je tady! Brodíte se spadaným barevným listím, dýcháte svěží vzduch, prostě nádhera! Tedy alespoň do té doby, než na vás padne splín. Otravný, zákeřný a pro tohle období bohužel typický. Nic se vám nechce, sužuje vás pochmurná nálada. Pořád je vám zima a nejraději byste zalezli pod deku s horkým čajem. Poznáváte se v tom? Chcete se splínu zbavit? Pojďme na to!

Napadlo vás někdy postavit se těmto negativním pocitů a udělat přesný opak toho, co chcete? Třeba to rozhýbat nebo ještě lépe roztančit? Jestli ne, pojďme si ve zkratce vysvětlit, jak funguje lidský mozek v souvislosti s tělesným pohybem a jeho účinky na vaši psychiku. 

 

Štěstí v těle

Zásadní roli hraje endorfin, nazývaný také jako hormon štěstí. Vyplavuje se v  situacích, které jsou pro mozek stresové. Tím je myšlena i jakákoliv fyzická aktivita, sport, tanec, ale i adrenalinové zážitky. Když se endorfin začne uvolňovat do mozku, může způsobovat až euforické pocity. Dokonce i nějakou dobu po tom, co si zatančíte nebo zaběháte vám zajistí celkový klid, lepší náladu a méně stresu v nepříjemných situacích. Určitě už se vám někdy stalo, že jste byli naštvaní, vystresovaní a měli potřebu ze sebe vše fyzicky vybít.  Divoce si zatančit nebo si zacvičit v posilovně. Po takové aktivitě jste se pak cítili klidnější, uvolněnější a jako by z vás něco spadlo, je to tak? To má na svědomí právě endorfin.

Pozitivní na tom ještě je, že tento hormon se začne do mozku uvolňovat téměř okamžitě!  Stačí si dát takovou taneční “dvacetiminutovku” a hned vám bude líp.

 

Uvolněte se

Možná si říkáte, že tančit neumíte nebo se stydíte snad i sami před sebou. Dáme vám tip, jak na to. Uvolněte všechny svaly v těle, na své pohyby se nesoustřeďte, nekontrolujte, co a jak děláte, ideálně zavřete oči a tančete tak, jak to cítíte. Zkrátka nechte své tělo, aby vedlo vás, ne vy jeho. A pokud chcete dát tanci hlubší smysl, najděte si například taneční tutorial, podle kterého pojedete nebo se zapište na taneční kurzy.

 

Rozpohybujte doma své tělo na světovou "hitovku" Alvaro Solera!

Zdroj: Baila Con Luis CHANNEL

 

Zásadní vliv na zdraví

Tanec a pohyb celkově samozřejmě nemá jen krátkodobé účinky, abychom se dostali ze špatné nálady. Dlouhodobě působí na naše tělo i mysl. Snižuje výskyt depresí, úzkostí, zvyšuje kreativitu, zlepšuje paměť. Pomáhá také při problémech se spánkem. V dnešní době je hodně diskutované téma zvýšené četnosti psychických problémů u mladých lidí v souvislosti s nedostatkem pohybu. Něco na tom nejspíš bude.

Co se týká fyzických projevů, pohyb posiluje imunitní systém, což hlavně v podzimních měsících přijde vhod. Zlepšuje srdečně cévní systém, zpevňuje kosti, snižuje krevní tlak a je prevencí celé řady nemocí, včetně některých typů rakoviny. Jsou to účinky, které nemusíte pocítit okamžitě. Vaše tělo vám však za vaši snahu s přibývajícím věkem poděkuje. 

 

Pokud by vám tanec a pohyb nestačil a chtěli byste vaši dobrou náladu ještě něčím podpořit, máme pár tipů. A jako bonus uděláte i radost svým chuťovým buňkám. Existují potraviny, které mají prokazatelně vliv na mozek a psychiku. Které to jsou?  

Banán - obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se v těle dokáže přeměnit na serotonin, další hormon přinášející duševní pohodu.

Kakaové boby a čokoláda - jsou v podstatě přírodním antidepresivem. V čokoládě jsou látky,  které mají podobné účinky jako kofein, takže vám zároveň dodá energii. Také dokáže navodit stavy, které člověk prožívá při hluboké meditaci a relaxaci.

Kešu ořechy - kromě zdroje tryptofanu, stejně jako u banánů, obsahují  spoustu železa, které je dobrým pomocníkem při chudokrevnosti.

Listová zelenina - špenát nebo kapusta jsou bohaté na hořčík a vitamin B, které také zvyšují produkci serotoninu, hormonu štěstí, v těle.

Dýňová semínka - dýňová sezóna je v plném proudu a semínka jsou výborným zdrojem antioxidačních vitamínů a omega-3 mastných kyselin.

 

Namíchejte si koktejl štěstí

Ze všech zmíněných ingrediencí si můžete připravit smoothie nebo milkshake. Je to skvělý způsob, jak do sebe na podzim rychle a jednoduše dostat vitamíny. Navíc zaženete chutě na sladké. 

Naše oblíbená podzimní kombinace:

1 banán

1/2 avokáda

1/2 lžičky holandského kakaa

1 malá hrst kešu ořechů

2 lžíce kokosového mléka

Voda podle potřeby

 

Výborně chutná i kombinace ovoce a zeleniny:

1 banán

2 hrsti listového baby špenátu

1 lžíce chia semínek

1 lžíce kokosového mléka (můžete nahradit klasickým mlékem)

Můžete přidat i různé bobulovité ovoce podle chuti, například červený rybíz nebo borůvky

 

Přejeme Vám dobrou chuť a protančený podzim!

 

 

Autor článku: Kamila Bittnerová

Podělte se o zajímavosti s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný zajímavosti?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...