Co je to Ballet Barre Fitness?

Láká vás tanec u tyče, ale Pole dance není to pravé? Zkuste Ballet Barre Fitness, oblíbené cvičení topmodelek.

Co je to Ballet Barre Fitness?

Když balerína Lotte Berk v roce 1959 vytvořila systém cviků založených na baletních pozicích, jistě ji nenapadlo, že za padesát let se její cvičení stane tak populární, že si jej oblíbí tisíce žen po celém světě. A důvod? Získat tělo baletky bez nutnosti tančit balet chce každý!

Zaskočila vás informace, že se vlastně nejedná o tanec? Nezoufejte, baletu je zde stále spoustu. Klasické baletní pozice u tyče (fr. barre = tyč) jsou doplněné o prvky pilates a jógy. Dohromady tvoří jedinečnou kombinaci cviků, díky níž vám vyrostou dlouhé štíhlé svaly, naučíte se správnému držení těla a zapracujete na své flexibilitě. 

Pokud tedy nemáte zájem o „nabušené“ tělo kulturisty, získané izolovanými pohyby v posilovně, Barre je jasná volba. Při něm totiž, oproti cvičení na strojích, zároveň zapojujete i velkou část zbytku těla. Ano, svaly se vám samozřejmě zvětší, ale díky následnému protažení se pak natáhnou a zpevní. Součástí je i kardio cvičení, které zajistí spalování tuků. Ideální kombinace, nemyslíte?

 

Léty prověřená metodika baletních cviků

Ačkoliv jej najdeme pod různými jmény, principy tohoto cvičení jsou stejné. V případě Ballet Barre Fitness, Pure Barre i Ballet Body Fitness se jedná o takzvané izometrické cvičení, charakteristické zpevněním těla v určité pozici a zaměřením se na konkrétní svalovou skupinu, kterou posilujete. V praxi to pak znamená cvičit s malým rozsahem pohybu, hodně opakováním a velkým zapojením středu těla (core). Po setu takového „pulzování“ v několika pozicích následuje protažení, které nás chrání proti zranění a činí nás flexibilnějšími.

 

Můžete cvičit doma? Ano, ale…

Velkou výhodou tohoto cvičení je fakt, že k němu nepotřebujete žádné vybavení, jelikož cvičíte hlavně s vahou vlastního těla a baletní tyč může u vás doma nahradit například židle. 

Na co je však důležité dát si pozor, je správné provedení cviku, které je zde naprosto zásadní. V opačném případě totiž cvičení nebude mít slibovaný účinek. I proto je lepší navštívit alespoň pár šedesátiminutových lekcí pod dohledem lektorky, kde se dozvíte, jak má správně vypadat základní postavení, které svalové skupiny při cvicích zapojovat, abyste si cvičením spíše neublížili, a podobně.

Co se týká oblečení, na lekci si vystačíte jen s legínami a tričkem. Pokud si však toužíte obléct baletní sukni a kolem nohy si obtočit stuhy piškotů, směle do toho. Jen si pohlídejte, že vás oblečení nebude omezovat v pohybu a správném provedení cviku. K tomu vám ostatně napomůže i zrcadlo, klasické vybavení baletního sálu, které lze rovněž nahradit doma. 

A když váš sen o tanci, na který jste si dosud netroufali, přetrvá i po cvičení Barre?  Zaručujeme vám, že po několika měsících tohoto cvičení si budete moct bez obav obout baletních špičky a zapsat se na lekce klasického baletu. Vaše tělo už bude na tanec perfektně připraveno!

 

 

Autorka článku: Tereza Netolická

Tereza studuje na univerzitě v Brně. Ve volném čase se věnuje psaní, cvičení jógy a Ballet Barre Fitness. Tanec je pro ni ideálním spojením pohybu, hudby a umění.

Podělte se o taneční styl s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný taneční styl?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...