Jak zhubnout? Tancem!

Patříte mezi ty, na jejichž seznamu novoročních předsevzetí se objevilo přání zhubnout a nyní se rozmýšlíte, zda si koupit permanentku do posilovny či se přihlásit na lekce skupinového běhání? Možná vás nenapadla jiná možnost, při níž nejenže shodíte přebytečná kila, ale také se zaručeně pobavíte. V následujícím článku vám představíme důvody, proč si vybrat hubnutí tancem.

Jak zhubnout? Tancem!

VYBERE SI KAŽDÝ

Pokud se rozhodnete pro hubnutí tancem, existuje velké množství tanečních stylů, které si můžete zvolit. Nejste si jistí, pro jaký tanec se rozhodnout? Můžete si vybrat například podle své oblíbené hudby. Máte rádi latinskoamerické rytmy? Pak pro vás bude ideální energická zumba. Jste oddaní vážné hudbě? Mohla by pro vás být zajímavá lekce baletu či contemporary. A v případě, že vás přitahuje kultura Středního východu, bude vašim favoritem kurz orientálních tanců.

Jestli jste otevření všem hudebním stylům a stále váháte, jaký tanec pro vás bude ten pravý, můžete se nechat inspirovat na našem webu, vyzkoušet několik různých lekcí a vybrat si z nich tanec, který vás bavil nejvíce. Z těch, které vás nezaujmou, si alespoň odnesete novou zkušenost. A kdoví, možná dokonce nové přátele, kteří, stejně jako vy, hledají něco nového.

Tanec před lidmi není nic pro vás? Nevadí! Tančete u sebe doma. Širokou nabídku videí najdete zdarma na youtube (například pod hesly “dance tutorial” nebo “latin fitness workout”), ale můžete si také zakoupit placený program online či na DVD. Pokud chcete zapojit i své děti, přitažlivou formou bude jistě taneční hra na platformách jako je Xbox, Playstation nebo taneční podložka. 

 

TANCEM PROTI NEMOCEM MOZKU

Kromě známých benefitů, jako jsou zvýšení fyzické zdatnosti, zlepšení rovnováhy a odbourávání stresu, tanec podle vědců pozitivně působí i na naše kognitivní funkce. Takzvaná taneční terapie může zmírnit příznaky Parkinsonovy choroby i jiných neurodegenerativních onemocnění mozku. Při zapamatovávání tanečních kroků dochází ke stimulaci mozkových buněk a vytváření nových neuronových spojení, což vede například ke zlepšení chůze.

 

TANEC JE ZÁBAVA

Pokud nejste fanda do cvičení, může to s vaším plánem na hubnutí být trochu složitější. Ačkoliv základem hubnutí je změna stravy, cvičení má také svou nezastupitelnou roli. V případě, že se však rozhodnete pro hubnutí tancem, nemusíte zoufat. Při tanci si totiž ani nevšimnete, že sportujete! Navíc zde nehrozí, že byste se začali nudit. Hudba vás pohltí a dodá vám energii, soustředíte se na rytmus a na své kroky. Hodina uteče, ani nevíte jak, a najednou je konec. Čeká vás skvělý pocit z dobře odvedené práce a zvládnuté choreografie. 

Jelikož úspěšnost hubnutí závisí zejména na vaši disciplíně, asi se shodneme na tom, že klíčové je vybrat si aktivitu, která vás bude bavit. A právě tanec není společenskou zálibou jen tak pro nic za nic. Je oblíbený, protože se u něj výborně pobavíte. Ať už se rozhodnete pro zumbu, tango či poledance, nestane se, že vás cvičení po pár lekcích omrzí a z vašeho předsevzetí sejde. A pokud si chcete být ještě jistější, že u něj vydržíte, přizvěte k němu i přátele, protože (a u tance to platí dvojnásob) to bude ještě větší zábava. 

 

TANCEM K PSYCHICKÉMU ZDRAVÍ

Tanec má blahodárné účinky nejen na tělo, ale i na duši. Věděli jste, že tanečně pohybová terapie je jednou z praktikovaných postupů v psychoterapii? Spojení pohybu a vyjádření emocí totiž může výrazně pomoci se zlepšením psychického stavu, napomáhá například při úzkostech a depresích. Projev našich pocitů skrze tanec je skvělým pomocníkem při odbourávání stresu a tlaku každodenního života. Tancováním podpoříte rovněž své sebevnímání. 

 

HUBNETE, ANI NEVÍTE JAK

Tanec se řadí mezi kardio cvičení, které, jak známo, je na hubnutí nejlepší. Pokud se vaše taneční lekce neodehrávají na parketě diskotéky s drinkem v ruce, můžete tancem spálit až 600 kalorií za hodinu, podle toho, zda si vyberete tanec v pomalejším, či rychlejším tempu. Zatímco tančením tanga spálíte průměrně 200 kalorií, tančením salsy nebo baletu už je kalorický deficit dvojnásobný a při zumbě dokonce trojnásobný. Kromě spalování tuků při tančení zvyšujete svalový tonus, zlepšujete svoji flexibilitu a zrychlujete metabolismus. Učením tanečních kroků také rozvíjíte svoji pohybovou paměť. 

Protože při tanci nejvíce využíváte svaly ve vašich bocích a stehnech, můžete si být jisti, že si vytancujete krásné tvary. A pokud budete správně zapojovat i svaly ve středu vašeho těla (core), zapracujete rovněž na plochém bříšku. Je jasné, že každý taneční styl se zaměřuje na jiné svalové skupiny a při některých tancích spálíte více tuků než u jiných. Jak ale víme, při hubnutí nejde jen o kalorický deficit. Za důležité považujte hlavně to, že máte z tance radost!

 

Chci začít tančit!

 

Autorka článku: Tereza Netolická

Tereza studuje na univerzitě v Brně. Ve volném čase se věnuje psaní, cvičení jógy a Ballet Barre Fitness. Tanec je pro ni ideálním spojením pohybu, hudby a umění.

Podělte se o zajímavosti s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný zajímavosti?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...