Žeňa Olarová: Od rozchodové truc akce k lektorství Confidance

S latinskoamerickými tanci začínala jako pětiletá, ale po střední škole pověsila taneční kariéru na hřebík. Co ji přimělo se k tanci vrátit a kam se od té doby posunula? Vyzpovídali jsme naši blízkou kamarádku Žeňu, a proto přecházíme rovnou k tykání.

Žeňa Olarová: Od rozchodové truc akce k lektorství Confidance

Jak ses od latiny dostala k moderním tanečním stylům?

Po střední jsem s tancem úplně přestala. Nakonec mě po čtyřleté pauze zachránil Jamba. Jamba Mulimbwe je taneční choreograf, guru kizomby v České republice, který má svoji taneční skupinu BantuLove (“Bantu” je jméno starého afrického černošského kmene, pozn. red.). Loni na jaře jsem si procházela náročným obdobím – státnice, rozchod, bylo toho dost. Přítel se se mnou rozešel a já jsem se ještě ten stejný den večer rozhodla jít na taneční párty, kterou pořádal Jamba na lodi na Vltavě.

 

Takže párty měla úspěch?

Na párty jsem šla ubrečená a nenamalovaná. Až na lodi mě to chytlo, povzbudila mě atmosféra večera, seznámila jsem se s novými lidmi. Nakonec mě to tak nadchlo, že jsem se rozhodla přidat se k Jambově taneční skupině.

 

Jaký taneční styl dělá vaše taneční skupina?

V BantuLove tancujeme afro dance a kizombu.

Zdroj: www.facebook.com/BantuLoveDanceGroup

 

Popsala bys víc kizombu?

Kizomba je párový tanec pocházející z Angoly. Jedná se o dost intimní tanec, když se tančí v páru. Vedení v páru spočívá ve vedení celým tělem. Na pohled to vypadá krásně, ale osobně bych si párovou kizombu zatančila spíš se svým přítelem než s úplným cizincem. Jako “social dance” volím spíš salsu, která je méně kontaktní a tanečníci mi tolik nenarušují osobní prostor.

 

Kam chodíš na taneční párty?

Latinu si chodím zatančit do La Bodeguita del Medio na Staroměstské. Když si chci zatančit něco jiného, navštívím Fancy Lounge. Tam hrají skvělou hudbu, tancuje se dancehall, MTV style a hip hop. Chodím samozřejmě také na naše párty na lodi!

 

Párty, které pořádá Jamba?

Ano, jsou to takové menší párty. Během roku Jamba pořádá také dva velké taneční festivaly. V létě se koná Summer Tropical Beats, taneční festival na lodi, kde jsou přes den workshopy a večer párty. Přijíždějí i zahraniční lektoři. Na podzim je druhý velký taneční festival, kterému říkáme "Velká Balumuka".

 

Na takové taneční akce může přijít kdokoli, i když je úplné “dřevo”?

Určitě! Na našich párty na lodi jsou workshopy i pro úplné začátečníky. Na palubě máme vždy lekci salsy a lekci kizomby. Jedná se o úplné základy, každý si může přijít zatančit.

Zdroj: Mega Latino, Balumuka events, foto Viliam Sýkora

 

Ty sama také učíš?

Začínám. Loni v létě jsem měla své první kurzy Confidance. 

 

Co si máme pod Confidance představit?

Confidance je můj vlastní taneční koncept. Po rozchodu s přítelem jsem se vrátila k tancování, díky kterému jsem začala objevovat svou vnitřní ženskost. Začala jsem se víc poznávat. Jednou jsem si stoupla před zrcadlo a říkala si: “Páni, když si před zrcadlo stoupnu takhle, tak vůbec nevypadám špatně! Ráda bych to předala všem ostatním holkám. Určitě se budou cítit lépe!” Uvědomila jsem si, že chci vymyslet lekce, kde se budou slečny učit správně chodit, aby se cítily dobře. Chtěla jsem je naučit, jak se správně hýbat. Co dělat s rukama, aby působily elegantně, protože to dělá ženu ženou!

 

Jak probíhají lekce Confidance?

Lekce Confidance má čtyři části. První je Confidance body movement – rozhýbání v afro nebo dancehall stylu. Abychom se s kurzistkami naladily na stejnou vlnu. Druhá část se jmenuje Confidance cardio, což je energická část. Zapotíme se, nohy pálí, prostě abychom měly pocit, že jsme nepřišly jen “vrtět zadkem”! Následuje Confidance choreo, krátká 30vteřinová choreografie. Na závěr máme Confidance meditation.

 

Na závěr lekce meditujete?

Není to úplně meditace. Spíš se učíme na sebe sahat, aby každá tanečnice věděla, co se jí líbí. Hladíme se třeba po ruce a vnímáme, jaké to vyvolává pocity. Někdo se stydí i sám před sebou! Také jsem měla období, kdy jsem se bála se na sebe podívat nahá do zrcadla.

Zdroj: www.instagram.com/jevgeniaolar

 

Proč by měl člověk začít s tancováním? 

Tanec vás naučí podívat se sám do sebe. Člověk se najednou vidí jinak, cítí se jako někdo jiný. Při tanci v sobě objeví věci, o kterých do té doby nevěděl. I emoce, protože tanec je úzce spojený s hudbou. Může vás to dostat skoro až do transu. 

 

Z čeho jsi měla jako lektorka největší radost? 

S jednou slečnou jsme hodně trénovali chůzi. I obyčejná chůze dokáže posílit sebevědomí. Měla jsem s ní pár lekcí a ona se mi pak svěřila, že vše vyzkoušela před svým přítelem. Přítel z ní nemohl spustit oči! A večer to s ním bylo prý ještě lepší (smích). Z toho jsem měla opravdu velkou radost!

 

 

Autorka článku: Kateřina Štěpánová


 

Zaujaly vás lekce Confidance?

Přijďte na lekci

Podělte se o rozhovor s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný rozhovor?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...