Black list 5 potravin, kterým se před tréninkem raději vyhnout

Tohle raději NE! Výživa je základ. Při sportu nevyjímaje! Jakému jídlu se před fyzickou aktivitou vyvarovat?

Black list 5 potravin, kterým se před tréninkem raději vyhnout

Dát si před tréninkem jídlo vykoupané v oleji?! S tím si na dobře odvedený výkon raději nevsázejte!

Na smažené jídlo se v minulosti poukázalo již dost, a tak se dnes podíváme na zoubek dalším pěti “zákeřníkům”, kteří by nám naše úsilí při cvičení či lekci mohli překazit. Nutno podotknout, že stravovací návyky jsou individuální. Navíc každý jsme originál, a proto pokud si některé z jídel ze seznamu před výkonem dopřáváte a vyhovuje vám, tak se hned nelekejte, a netlačte se do radikálních změn.

 

1. Nízkosacharidové potraviny 

Sacharidy hrají v jídelníčku svou roli! Výjimku tvoří lidé, kteří jdou cestou nízkosacharidového stravování, a jejich metabolismus je na rozdílný poměr makroživin (tedy od doporučovaného poměru) navyklý. Pro člověka, který jí sacharidy běžně, nehlídá si jejich nízký příjem, by taková svačinka bohatá jen na bílkoviny a tuk nebyla úplně ideální volbou. Při svačině „těsně předem“ by nám hrozil pocit těžkosti, tuk je živina na trávení složitá. A kdybychom si takové jídlo dali 2 hodiny před fyzickou aktivitou, dostavil by se s větší pravděpodobností hlad. Tělo čeká i na komplexní sacharidy. V důsledku jejich absence nás hlad přepadne dřív, než dotočíme piruetu. „Sacharidy jsou nejrychlejší zdroj energie, které tělo využívá,“  říká Jana Budská, výživová poradkyně. Před tréninkem doporučuje ze sacharidů volit mléčné výrobky, ovoce či kvalitní čokoládu. Vyřadit sacharadiy nedoporučuje ani po tréninku. „Konzumace sacharidů po sportu je nesmírně důležitá z důvodu regenerace svalů. Svaly si zpět natáhnou vyčerpaný glykogen,“ dodává.

 

2. Zeleninové saláty 

Výkon si žádá energii. Tu ze zeleninového salátu dostaneme obtížně. Pokud na něm stále trváte, něčím je obohaťte. Z možností se nabízí například granátové i obyčejné jablko na doplnění cukrů, pečivo, rýže, celozrnné těstoviny, oříšky nebo kaloričtější zálivky. U těch pozor na ty smetanové, protože sebemenší intolerance na mléčné výrobky by nám mohla trénink znepříjemnit. „Když bych volila lehčí variantu salátu, zakápla bych ho olivovým olejem, nebo posypala troškou semínek, nebo ořechů,“ říká Jana. Kdyby se trénink konal za delší dobu, sáhla by po zdroji tuku a bílkovin v podobě lososa. Tak či tak bychom se u zeleninového salátu neměli o žádnou z makroživin ochudit. 

 

3. Ovoce, bohaté na vlákninu 

Vláknina se v těle stará o trávení a funkci střev.  Nicméně před tréninkem uděláme lépe, když se potravinám bohatým na vlákninu vyhneme, a to z důvodu obtížnějšího trávení. Ovoce patří k potravinám, po kterých člověk rád sáhne díky obsahu cukrů. Je potřeba si uvědomit, které a proč by nám nemuselo udělat úplně dobře. Jak to vypadá se sušeným ovocem? Pojďme se podívat na příklad. Kustovnice čínská (známá také pod názvem Goji) má na 100 g 22 g vlákniny. Oproti tomu datle se chlubí zhruba 6 g vlákniny na 100 g. Takže pokud před tréninkem zvažujete datlovou tyčinku, s chutí se do ní pusťte. Naopak smoothies i přes rozmixování (tedy poničení struktur vlákniny) Jana Budská nedoporučuje, a to z důvodu překyselení žaludku. Ostatně jak sama říká, tuto variantu by volila po tréninku pro rychlou regeneraci. 

Na ranní tréninky se lehká snídaně hodí, takže směle sáhněte třeba po banánu. 

 

4. Perlivé nápoje 

Bublinky mohou žaludku způsobovat problémy. V jádru věci je navíc oxid uhličitý konečným produktem našeho metabolismu, a tak je přirozené se ho spíše zbavit. Co si budeme, perlivá voda sice osvěží, ale vsaďte na jistotu - vodu neperlivou. Tip výživové poradkyně Jany spočívá ve zpestření obyčejné vody o trochu citronu a máty. Pokud se ji vzdát nechcete, nabízí se další tip v podobě limonád z tibi krystalů či kombuchy, které vznikají fermentací.

 

5. Luštěniny 

Tato skupina potravin se proslavila schopností přivodit potíže s nadýmáním, takže poslední bod zřejmě tolik nepřekvapí. Uveďme si důvody, ať luštěniny neosočujeme zbytečně. Nadýmání způsobuje řada antinutričních látek. Mezi ně patří fytáty, saponiny, třísloviny a další. Jejich eliminací dosáhneme delším namáčením a vařením, jak radí Jana.

Tip na závěr: Pokud jste luštěninový milovníci a chytí vás chuť zrovna před tréninkem, nezoufejte! V dostatečném časovém rozestupu přibližně hodinu předem si hummus s celozrnným toastem a vejcem dopřát můžete. 

 

 

 

Za spolupráci na článku děkujeme výživové poradkyni Janě Budské www.2getfit.cz.

 

 

Autorka článku: Tereza Němcová

Tereza je holka s nadšením pro zdravý životní styl, jógu, hory a vaření. Tanec a hudba ji provázely celým dětstvím. Výživou se zabývá řadu let, nedávno k ní přidala další oblast a to duševní zdraví.

Podělte se o zajímavosti s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný zajímavosti?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...