Swing Busters: Tanec je přirozeností člověka

Kde je hudba, je i tanec. Tak tomu bylo i v Americe ve 20. letech minulého století, kde vznikl smísením několika různých stylů, jako je Charleston, Breakaway či stepu, také Lindy Hop. Swing (Lindy Hop) je párový tanec, který se tančí na swingovou hudbu. Do Evropy se pak dostal již v meziválečném období, ale kvůli jeho nadšené povaze, která nerespektovala tehdejší atmosféru, byl zakázán. V poslední době je ale Lindy Hop opět na vzestupu a dnes se již opět swinguje po celém světě.

Swing Busters: Tanec je přirozeností člověka

I v České republice se swingová scéna rozrůstá a podíl na tom mají i Janek a Áňa ze Swing Busters. Tato taneční škola vznikla v roce 2011, od té doby přibývají lektoři, kurzy, a hlavně nadšení žáci. Jejich hlavním cílem je šířit swingovou myšlenku prostřednictvím výuky veřejnosti, vystupováním nebo pořádáním workshopů a tančíren. Janek se ke swingu dostal vcelku náhodou přes sestru. „Bylo to takové spontánní, já u toho zůstal, ona ne.“ Áňu ke swingu vlastně dovedlo víc cest najednou. Vždycky si říkala, že se na tu hudbu musí nějak tančit, a pak jí bratr ukázal videa na Youtube, že by jí to mohlo bavit. „Potom mě kamarád přihlásil s ním na kurzy a za 3 roky jsem si uvědomila, že to učím a je to něco, co jsem vždycky chtěla tančit,“ dodává Áňa.

 

Co znamená swing v tanečním světě?

A: Cokoliv, co člověk tančí na swingovou hudbu. V tom je podle mě to kouzlo - že se nedržíme norem toho, co je a co není swing, ale když se hraje swingová muzika, tak člověk něco tancuje a ono ho to přirozeně dovede k něčemu, co má takovou houpavou formu. My na to tančíme třeba Lindy Hop, což je hodně energický tanec, který je hlavně o improvizaci. Dále studentský, hodně skákavý Collegiate Shag nebo St. Louis Shag. A pak je tu ještě Balboa, která je uzavřenější, co se týče držení. Všechno je to swing, společné téma je muzika a houpavý rytmus.

 

Pro koho je swing? Může začít swingovat kdokoliv?

J: Myslím, že swing je pro všechny. Na věku ani nezáleží, může tancovat kdokoliv. Co hlavně tancujeme jsou párové tance, ale jinak se samozřejmě dá tancovat i sólo – např. Solo jazz. Člověk může tancovat choreografie, improvizovat i tančit sólo.

A: Na naše lekce chodí nejvíc asi lidé mezi 20-40 lety. Máme i nějaké teenagery, ale těch je míň, pak tam jsou lidi kolem 50, ale i nad 60. Já to hrozně ráda vidím v těch lekcí, je hezké, jak tančí puberťák se seniorem a rozumí si, protože teď jsou spolu na tanci a slyší tu samou muziku.

 

Vy děláte tančírny a kurzy. Když chce někdo přijít, může i sám nebo musí už ve dvojici?

A: Ano, určitě může přijít sám. Je to sice párový tanec, ale my v těch kurzech děláme tzv. rotování, což znamená, že i když přijdete v páru, tak se třeba po 3 minutách vyměňuje partner. Princip toho tance není naučit se tančit s jedním člověkem na světě, ale se všemi lidmi na světě. Naučit se, jak se komunikuje nějaká myšlenka a jak já ji mám odezírat. Funguje systém follower a leader, kdy jeden následuje a druhý vede. V rámci jednoho tance se to může prohazovat, je to takové dynamické, ale ze začátku jsou ty role takhle definované. A aby se ty role naučili, je potřeba tanečníky na lekci stále míchat, aby si třeba followerka nezvykla, že tenhle můj leader vede tímto způsobem, takže už vím, co od něj čekat. Díky tomu, že stále rotujeme, člověk nemusí přijít s partnerem. Registrace máme nastavené tak, že se člověk přihlásí sám a systém mu přiřadí partnera, který se také zapsal sám, ale ty dvojice vlastně nic neznamenají, protože se furt mění. Moc se mi líbí, že to podporuje komunitního ducha tance, který je fakt hodně důležitý. Swing je společenský tanec v pravém slova smyslu – všichni se znají i spolu tančí, je to hlavně o té komunitě. Možná to je, proč je teď swing tak populární, protože lidi kolem sebe potřebují společnost a ten tanec jim to moc hezky umožní.

J: Taneční rok máme rozdělený do 4 období a do těch  se lidi zapisují. Když to někdo náhodou nestihne, tak může chodit na otevřené lekce. To je vlastně i možnost pro všechny si tanec vyzkoušet a získat představu o tom, jakým způsobem u nás probíhají lekce. Open class dále pokračuje tančírnou, kde si pak rovnou může člověk zatancovat, ale v žádném případě se člověk nemusí bát, že by byl stranou. Máme začátečníky i navazující kurzy různých úrovní a stylů. Také vystupujeme - jak my (lektoři) na různých komerčních i nekomerčních akcích, tak i studenti, kteří dorostou do stavu, kdy budou sami chtít vystupovat a trénovat. Proto máme vystupující skupiny, kde je učíme choreografie nebo je s nimi tvoříme a pak s nimi vystupujeme.

 

Jak se na swing obléknout?

J: Vlastně je to úplně jedno. Podstatné je, aby se člověk cítil dobře. Obvykle lidi přijdu rovnou z práce, takže na sobě mají kalhoty a triko, holky většinou taky, občas mají i sukně nebo šaty. Boty pohodlné, ne moc kluzké a ze začátku určitě bez podpatku. Někdo se třeba na tančírnu může obléknout i vintage: bílá košile s ohrnutými rukávy, kravata uvázána na krátko, kalhoty víc do pasu a kecky.

 

Kde hledáte inspiraci?

A: Tančí se po celém světě a každá scéna má své specifika. Všichni tu hudbu a tanec milují  a jsou zvyklí tančit s cizími, proto je to hodně otevřený tomu, aby lidi cestovali a potkávali se. Takže když já jedu na konferenci třeba do Bruselu, tak si najdu, kde se tam večer swinguje. A je neuvěřitelný, že za ty tři minuty, co s někým tančíme, tam probíhá taková chemie, že pak máme pocit jako bychom se znali už dlouho. Příležitostí vycestovat za swingem je hodně, koná se spousta festivalů a workshopů, kde se člověk hrozně moc naučí a inspiruje. To se také dá na Youtube – tam jsou určití idolové, od kterých se odkoukají nějaké zajímavé pohyby a figury.

J: Hodně se inspirujeme původními tanečníky ze 30.-40. let. Hlavní osobností byl Frankie Manning, který tančil až do pokročilého věku a byl takovým swingovým ambasadorem. Ačkoli swing není primárně soutěžní tanec, tak swingové soutěže existují. V jedné se pár snaží ukázat, co nejlepšího umí, v druhé naopak jednotlivec tancujete s cizím člověkem, aby ukázali, jestli jsou dobří právě v té taneční komunikaci a posledním typem soutěží jsou choreografie. Další známé osobnosti jsou např. Norma Miller, přezdívaná Savoy Queen nebo George Snowden zvaný Shorty. Z novodobých třeba Peter Loggins. Hlavní myšlenka swingu přetrvává dodnes, je jí spojování lidí různých národů a ras.

 

Proč si vybrat swing?

A: Jak už jsem zmiňovala – je to ta komunita. Swingová společnost je otevřená, nikdo se tam nemusí bát přijít. Snažíme se dělat lekce zábavné a jako dobré rozptýlení po práci, ale zároveň i dobře naučit tančit. Do tančírny člověk klidně může přijít sám a budou ho žádat o tanec, nebo může chodit a ptát se ostatních. Nejsou tam standartní role, ptají se muži i ženy.

J: Mně osobně se na swing nejvíc líbí, že je to improvizace, radost a naprostá svoboda. Improvizace na hudbu, která je taky improvizace. Je to inteligentní a chytlavá hudba, která má v sobě nějakou myšlenku, nějak se mění a přitom má čitelnou a předvídatelnou strukturu. Hudba obvykle řekne, co tančit a jakým způsobem, takže když jí člověk bude poslouchat, bude se pohybovat správně. Základní pravidlo je umět vést a umět následovat, všechno ostatní pak přijde samo. Jde o to, aby si to lidi užívali, nestyděli se, míň se sebehodnotili a porovnávali.

A: Jsou tam i nějaké kroky, figury a počítání, ale to je až druhotné. Důležitý je ten pocit a rytmus. Má to základní krok, ale my jsme rádi, když se člověk od něho pak dokáže oprostit postupem času a improvizovat do  hudby, která má taky svá pravidla, ale jsou to jen nějaké hranice, do kterých se každý může naštelovat, jakým způsobem chce.

 
 
Kde se můžete s Áňou a Jankem potkat naživo? 
24. 6. 2020 Swingová tančírna před NTK 
28. 6. 2020 Letní Swing & Swim v Biotopu v Radotíně
další akce naleznete v Kalendáři akcí
 
 
 
 
Autorka rozhovoru: Anna Ondrejková

Podělte se o rozhovor s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný rozhovor?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...