Svatební tanec, jak ho neznáte!

Čeká vás svatba a vy byste rádi zazářili na parketě? Chcete svůj svatební tanec posunout o úroveň výš, ale nevíte si rady a potřebujete inspiraci?

Svatební tanec, jak ho neznáte!

PÁR ZAJÍMAVÝCH FAKTŮ

Když se řekne novomanželský tanec, už dávno to nemusí znamenat jen klasický valčík nebo "nudný ploužák". Může to být také pěkný odvaz! Než ale vyskočíte do světla reflektorů, přečtěte si pár důležitých informací, abyste věděli, proč se tenhle láskyplný rituál na svatbách vlastně dělává.

 

Svatební tanec se původně vyvinul z tzv. prvního tance, jehož historie v Evropě sahá přibližně do 17. století. Tanec na svatbách je obecně rozšířený po všech koutech světa, ať už v podobě kmenových a náboženských rituálů, nebo společenských událostí a plesů, pořádaných bohatými rodinami z vyšších vrstev. Konkrétně již zmiňovaný valčík si získal své pevné postavení v Evropě během 18. a 19. století. V praxi to na takových akcích vypadalo tak, že právo prvního tance, který se stal hřebem večera, měli vždy hostitelé nebo čestní hosté, například král s královnou. 

 

A protože svatbu považujeme také za významnou událost, získal si první tanec své místo i zde. Jen v lehce jiné podobě a s přízviskem “novomanželský”. Čestnými hosty jsou zde pochopitelně ženich a nevěsta. Dříve byl tento rituál jakousi ukázkou postavení ve společnosti, dnes symbolizuje uzavřený kruh manželství, jednotu a spojení zamilovaného páru.

 

JAK NA TO?

Současná podoba svatebního tance vypadá různě. Můžete si vybrat klasický valčík, jaký znáte z tanečních na střední škole, zamilovaný ploužák nebo vsadíte na propracovanou choreografii jako z filmu! Ze školy už si na žádné kroky nevzpomínáte a sami si na jejich učení netroufáte? Od toho tady máme zkušené lektory, kteří vám pomohou na vaší svatbě vystřihnout parádní číslo!

 

“Většina snoubenců přichází s vlastní hudbou, ale bez představy, co na ni vlastně tančit. Na nás tedy je páru tanec představit a naučit. Mezi absolutní hity, na které chtějí lidé tančit, patří písně Eda Sheerana. Pokud nemají představu ani o hudbě, pomůžeme jim vybrat z našeho playlistu,” prozradil jeden z lektorů Školy tance pro všechny Vítězslav Rázek. Spolu s jeho kolegyní Kristýnou Mückovou snoubence na lekcích svatebního tance mohou naučit klasickou show nebo tzv. “americké rodeo”, které spočívá v sestřihu několika tanečních rytmů, které se v rychlých sekvencích mění. “I pro tyto případy máme připravené speciálně upravené skladby. Většina párů ale volí spíše klasickou show,” dodává.

 

Vítězslav nám prozradil i nějakou tu perličku ze zákulisí kurzů.

"Když přijdou snoubenci na první lekci, zhruba ve 20% je již od dveří jasné, kdo si tyto lekce doma prosadil. Není asi žádným překvapením, že jsou to většinou partnerky. O to víc nás těší, když se už na první lekci pár naučí nejen kroky, ale i vedení v páru. To je věc, která zejména muže začne vždy obrovsky bavit. Mít najednou možnost svou partnerku vést a testovat, jestli pravdu 'poslouchá', je zábava, která u většiny partnerů prolomí ledy a výrazně zmírní jejich nervozitu a rezervovanost,” přiznává s úsměvem.

 

A co vlastně tyto dva tanečníky vedlo k vyučování právě svatebního tance?

“Se svou taneční partnerkou Kristýnou jsme již dříve vyučovali soutěžní páry, ale i páry z veřejnosti. Věděli jsme, že nás baví především individuální lekce, kdy se každý věnujeme jednomu partnerovi z páru. Na tomto jsme postavili nabídku naší taneční školy a už jen čekali, kdy se u nás objeví první zasnoubený pár. Naše práce na svatebním tanci je velká výzva! Potřebujeme během pouhých tří lekcí sestavit, naučit a důkladně procvičit choreografii. V 85% případů se nám to však spolu s klienty úspěšně podaří. Ve zbylých 15% si páry přikoupí ještě další lekce, ale spíš jen pro vlastní dobrý pocit, že jsou připraveni,” vysvětluje.

 

Napadá nás ještě otázka, zda se i v tomto typu tance páry řídí nějakými trendy, ať už se to týká výběru hudby nebo typu tance. 

“Jednoznačně sledujeme změnu v časovém horizontu, kdy se snoubenci na kurz objednávají. Dříve se stávalo spíše výjimečně, že se někdo přihlásil v týdnu své svatby. Počet takových 'opozdilců' je v současnosti rok od roku vyšší. I přesto, že nám pod rukama prošlo za celou naši praxi více než 300 svatebních párů, vždy jsme svatební tanec dotáhli do zdárného konce!”

 

TROCHA INSPIRACE NA DOMA

Možná právě vás čeká svatba a vy si lámete hlavu nad tím, jak by takový novomanželský tanec mohl vypadat. Pokud chcete na lekce přijít už s konkrétní představou, porozhlédněte se po internetu, jak tanec pojaly jiné páry před vámi. 

Nás zaujala třeba tato zpracování:

 

 

 

Chci vystřihnout na svatbě perfektní číslo!

 

 

Autorka článku: Kamila Bittnerová

Za poskytnuté informace děkujeme lektorům taneční školy Tanec pro všechny.

Podělte se o taneční styl s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný taneční styl?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...