3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické kondice, přes seberozvoj, až k poznávání nových lidí. Je jich mnoho a žádný není špatný. Výběr tanečních stylů a lekcí, kam se ještě dnes můžete přihlásit, je více než pestrý.

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

1. Fyzický aspekt

Tanec nepochybně zlepšuje tělesnou zdatnost na všech možných úrovních. Zahrnuje kardiovaskulární kondici, flexibilitu, sílu, zlepšuje držení těla a postoj, výdrž či rovnováhu. Taneční lekce jsou koncipovány tak, že začínají rozcvičkou, kde se pozornost věnuje správné mobilizaci kloubů a přípravě svalů na fyzický výkon, a končí strečinkem, kdy se naopak zaměřuje na protažení, rozsah nebo balanc.

Dlouhodobé návštěvy tanečních lekcí pak s sebou přináší celkové zlepšení zdravotního stavu. Pravidelné tancování pomáhá k posílení svalů, řízení hmotnosti, lepší motorice a prostorovému vnímání, nebo také snižuje krevní tlak a riziko srdečních onemocnění. Jelikož se jedná o estetickou disciplínu, nepochybně se zlepšuje i motorika, prostorové vnímání, ale i rytmika a koordinace pohybů.

 

2. Psychický aspekt

Důležité je zmínit i vliv na psychiku. S tancem přichází i snížení stresu a osvobození od starostí každodenního života. Pro mnohé to je i cesta, jak vystoupit ze své komfortní zóny, testovat své schopnosti a poznávat se. Tanec vyžaduje sebeuvědomění a rozvíjí vlastnosti jako jsou vytrvalost, odhodlání či soustředění. Také napomáhá ke zlepšování paměti, protože většina tanců je o učení a zapamatování si kroků a vzorců, ze kterých se pak postupně skládají složitější choreografie.

 Nepochybně přispívá ke zvyšování sebevědomí a zlepšení nálady, díky vyplavování endorfinů. Tanec je také skvělým prostředkem pro sebevyjádření. Každý tanečník má jedinečný pohyb, který vyjadřuje jeho originalitu a kreativitu. Občas je třeba i improvizovat nebo si vylepšovat sestavu dle sebe a tak i rozvíjet svou představivost, práci s hudbou a prostorem.

 

3. Sociální aspekt

Sociální stránka je další, neméně důležitá, součást. Taneční lekce poskytují příležitost poznávání nových lidí, kteří mají minimálně jednu stejnou zálibu – tanec. Ten učí práci ve skupině, vnímání a porozumění okolí, komunikaci s ostatními ale i se sebou a v neposlední řadě třeba i vyhodnocovat a reagovat na různé podněty.

 

Každému vyhovuje jiný druh pohybu a tance. Na našem portálu můžete najít kurzy společenských tanců – od tradičních jako je waltz, tango nebo chacha, až po méně známý balfolk či zouk. Pro nadšence moderních tanců je v nabídce např. hustle, break dance, shuffle i třeba břišní tance a step. Ze scénických tanců jsou na výběr kurzy jazzu, contemporary a scénického tance. Pokud tance v pravém slova smyslu není nic pro Vás, ale chcete se začít hýbat, skvělým startem jsou lekce jógy, různé druhy fitness nebo relaxace.

 

 

Autorka článku: Anna Ondrejková

Podělte se o zajímavosti s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný zajímavosti?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...

Svatební tanec, jak ho neznáte!

Svatební tanec, jak ho neznáte!

Taneční styly Zajímavosti

Čeká vás svatba a vy byste rádi zazářili na parketě? Chcete svůj svatební tanec posunout o úroveň výš, ale nevíte si rady a potřebujete...