V roce 2021 budeme… Tančit!

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen zdát. Vrátí se život do normálu během tohoto roku? Má cenu si dávat novoroční předsevzetí, když je svět naruby? Určitě ano! Čeho byste chtěli letos dosáhnout vy? Na stejnou otázku jsme se zeptali několika osobností z tanečního světa. Nechte se jimi inspirovat a vykročte si do roku 2021 tanečním krokem! 

V roce 2021 budeme… Tančit!

"Vzhledem k současné pandemické situaci, bych si v roce 2021 chtěla naplno užít každý okamžik, který budu moci strávit na jevišti. A přeji si, aby těch okamžiků bylo co nejvíce. Také se chci začít učit francouzsky!"

Anna Novotná, profesionální baletka, členka baletu Národního Divadla

"Předsevzetí si nedávám. Ale rád bych, abychom tento rok mohli konečně hrát v našem novém Divadle BRAVO a mohli divákům rozdávat radost a smích!"

Petr Horníček, akrobat, scénograf a člen novocirkusového souboru Losers Cirque Company

“Rád bych, aby všechno, co jsem doteď budoval zas pokračovalo, aby komunita lidí Tanec s láskou, které jsem dal dohromady skrze tanec dál rostla... Kvůli koronaviru se všechno zastavilo a je to hrozná škoda takhle stagnovat. Rád bych se zas na podzim objevil na obrazovkách jako tanečník Stardance a konečně abych rozjel svůj vysněný projekt v divadle. Rok 2021 přinese i knihu o mém životě, takže se moc těším!”

Dominik Vodička, sólista Pražského komorního baletu, vítěz Ceny Thálie 2019

“V roce 2021 mám kupodivu více netanečních plánů. Tanec bych si však chtěla nechat v takových dávkách, aby pro mě byl stále radostí a užívala jsem si ho naplno jako zábavu! Důležité je hlavně dělat všechny aktivity tak, aby nás naplňovaly a my jsme při nich ztratili pojem o čase.”

Zuzana Zizoe Veselá, tanečnice, choreografka a členka umělecké skupiny diVize 

"Mám dvě předsevzetí. Obě jsou založená na udržení si vlastního zdraví. To první máme společné s mužem - otužování. Druhé už se mi jednou podařilo začít realizovat. Je to meditace. Vím, že pokud pro sebe mohu tento rok udělat něco dobrého a povedete to i k inspiraci ostatních, je to začít pracovat víc sama na sobě - na své duši. Vím, že se tím dá vyléčit spoustu nemocí fyzických i psychických a udělám, co budu moct, abych se to naučila ne tento rok, ale aspoň ještě v tomto životě. Už přecházím z přemýšlení a čtení o meditaci k jejímu uskutečňování. Držte mi palce, prosím!"

Růženka Kunstýřová, tanečnice a lektorka, několikanásobná mistryně světa v Pole Dance

"Především chci zlepšit svou flexibilitu a také pravidelně cvičit pilates, které mi pomáhá jak posílit, tak protáhnout svaly. Ráda bych zapracovala na svých předtočených videích, rozšířila nabídku a pokračovala v online lekcích, protože v této době je to více než nutné. Doufám, že se naše životy vrátí trochu do normálu a já budu moci plánovat třeba Afrobootcamp, Tancem proti rakovině či tanečně-poznávací cesty do zahraničí."

Radka Lišková, lektorka a propagátorka Afrohouse v České republice, zakladatelka skupiny Afros.cz

"Rád bych začal učit v metropolích jako je Berlín a Vídeň."

Filip Jankovič, profesionální tanečník, choreograf a lektor High heels

"Vzhledem k aktuální nelehké situaci a nemožnosti normálně trénovat, tancovat a společně se scházet, soutěžit a vystupovat, bych si přála, aby se v novém roce vsechno konečně zlepšilo a stabilizovalo a mohli jsme opět fungovat bez omezení a tvořit společně nové choroegrafie a projekty. Protože mojí taneční škole Danceway je letos už 15 let, plánuji na Vánoce 2021 uskutečnit velkolepé jubilejní představení. Taneční projekt bude mapovat historii Danceway od úplných začátků po ty největší úspěchy a současnost, ale bude v něm ztvárněn i originální příběh, jehož hlavní téma bude láska k tanci... Tanec beru jako svoje životní poselství a těším se na nové výzvy a mám radost z toho, jakou oporou mi naši členové DW jsou speciálně v této době. Vnímám je jako svoji širší rodinu. A lepší časy přeji všem tanečním školám okolo, bez zdravé konkurence by to nebylo ono!"

Adéla Bučková, majitelka taneční školy Danceway.cz, vítězka ceny Choreograf roku 2019

"V prvé řadě bych byla ráda, aby přežila taneční scéna, naše škola a tango komunita, na jejíž budování se podílím už dvacet let. Mou letošní výzvou jsou online lekce, semináře Tango s nádechem jógy a pro širokou veřejnost jsme se s kolegou Edou Zubákem pustili do zajímavého projektu Rozhovory o tanci. Pilotní projekt je již ke zhlédnutí na našem YouTube kanálu, tak se těším na ta setkání se zajímavými lidmi ze světa tance napříč žánry."

Radka Šulcová, tanečnice, majitelka taneční školy Caminito.cz

"Chtěla bych si jít zatančit na parket, tančit na vystoupení a po dlouhé době potkat lidi právě v tanečním sále. Dále chci úspěšně dostudovat první ročník na Vyšší odborné škole herecké a zkusit si něco, co jsem zatím nezažila. Zkrátka něco úplně nového, co jsem ještě nikdy nedělala a získat úplně novou zkušenost."

Natálie Otáhalová, profesionální tanečnice, finalistka soutěže ČT StarDance X

"Mojim najväčším cieľom a snom zároveň je opäť plnohodnotne vystupovať, nakoľko mi vystupovanie veľmi chýba. Mojim druhým veľkým cieľom je naplno rozbehnúť výškovú akrobaciu v ďalšom slovenskom meste, ktorým je moja rodná Trnava. Po Bratislave, kde fungujem už dlhšie sa ľudia budú môcť tešiť na pravidelné hodiny výškovej akrobacie na šáloch/kruhoch po novom už aj v Trnave. Verím, že týmto krokom dostanem výškovú akrobaciu do väčšieho povedomia širokej verejnosti a zároveň odbúram predsudky o tom, že akrobacia je vhodná len pre ľudí so športovou minulosťou. Rada by som aj naďalej vytvárala miesto, kde sa ľudia budú cítiť krásne a ktoré im bude poskytovať odreagovanie sa od každodenných povinností života."

Klaudia Danišová, slovenská trenérka a profesionální akrobatka ve vzdušné akrobacii na šálách a kruzích

"V roce 2021 bych chtěl dosáhnout několika věcí. První z nich je určitě si vytvořit druhý stabilní příjem, jelikož situace kolem koronaviru mě naučila, že mít pouze jeden příjem financí absolutně nestačí. Celkově pro mě byl loňský rok obrovskou zkouškou, kdy jsem se vůbec neposouval dál a neustále se jen motal kolem toho, aby to naše taneční shuffle škola zvládla. Tento rok se chci na shuffle soustředit také a doufám, že vše bude brzy v pořádku a podaří se nám zrealizovat ty úžasné plány, které jsme na loňský rok měli. Ale zároveň k tomu chci z letošního roku vymačkat co nejvíce a růst ve více různých oblastech."

Matyáš Kalafa, tanečník a zakladatel Kalafa's Shuffle School

“Chci se konečně naučit plně si odžít špatné emoce a dokázat je hodit za hlavu. Zastavit se, vytančit je ze sebe, vykřičet a umět jít dál. Když jsem se negativní emoce snažila ignorovat a hrála si na silnou, ve výsledku mě spíše blokovaly v produktivitě. To chci nyní změnit!” 

Jevgenia Olarová, tanečnice, fyzioterapeutka, zakladatelka kurzů pro ženy ConfiDance by JO

"Předsevzetí si nikdy nedávám. Jen si vždycky na konci roku řeknu, na co bych se rád těšil v tom roce dalším. Letos se těším hlavně na všechny další odučené zoom lekce, zkrátka na online výuku, která se díky covidu stala tak nějak součástí všech stepařských a tanečních studií. A největší bonus bude, když se co nejdřív uvidíme všichni osobně na tréninku, ať už v systému 9+1, nebo konečně i v přeplněných sálech všichni pohromadě. Ať jsme zdraví a ať děti dál tančí a stepují!"

Tomáš Slavíček, choreograf Tap Academy Prague

"Mým snem a cílem je se, stejně jako předešlá léta, propojovat s báječnými lidmi a skrze pohyb šířit radost a ozdravné vibrace. Letos bych se chtěla více zaměřit na dětskou taneční jógu."

Andrea Dučková, lektorka pilates a jógy, propagátorka hometrainingu

“Rád bych, aby si společnost uvědomila, že bez volnočasových aktivit nejde žít. Ať už se jedná o tanec nebo cokoliv jiného. Dnešní doba bohužel ukazuje, jak nízké hodnoty mají někteří lidé. Co se mých vlastních cílů týká, nechci získávat další tituly, ale spíše motivovat ostatní lidi, aby měli radost z toho, co dělají.’

Michal Mládek, taneční trenér a porotce, vicemistr světa ve standardních tancích

"Náš hlavní cíl pro rok 2021 je se s partnerem Adamem Havlem dobře připravit na Mistrovství republiky, a to i v této nelehké době. Po celou dobu pandemie se snažíme hledat inspiraci a zlepšovat se ve věcech, na které běžně nemáme tolik času. Doufáme, že se v letošním roce opět budeme moci vrátit na taneční parket, a že budeme moci opět dělat to, co máme rádi."

Anna Cihlářová, tanečnice a fotografka latinskoamerických tanců

"Přeji si, aby rok 2021 přál tanci víc než ten minulý. Chci dotáhnout plánované taneční projekty a show. A z osobního hlediska bych letos chtěla zapracovat na své flexibilitě."

Veronika Jirků, profesionální tanečnice a fitness instruktorka

"Mám mnoho cílů. Pokud by se zlepšila situace, rád bych uskutečnil další ročník taneční soutěže Kábrt cup v České Republice a nový ročník na Slovensku. V roce 2019 naše celorepubliková taneční soutěž přivítala 1500 soutěžících!"

Lubomír Kábrt, zakladatel Kábrt company, mistr Evropy v twirlingu a držitel studentské ceny Thálie 2011

"Nerada si dávam predsavzatia na daný rok. Verím, že si splním čo si mám splniť v ten pravý čas, keď budem na to pripravená. Rada by som rozšírila povedomie o Twerku, mojich lekciách a naďalej sa tanečne vzdelávala. Budem rada ak sa mi čo najskôr podarí zahájiť nové Twerk projekty, či už moje alebo aj môjho tímu Paula A Team. Inak si prajem mať okolo seba tých správnych ľudí, a voči nesprávnym mať nastavené správne hranice. Ďalej, zbytočne sa nestresovať, pracovať aj naďalej na lepšej verzii seba samej. Viac podporovať ženy v sebaláske a sebaúcte. Pomáhať a prijímať pomoc."

Paula Árendášová, tanečnice a lektorka Twerku v Praze

Podělte se o rozhovor s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný rozhovor?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...

Svatební tanec, jak ho neznáte!

Svatební tanec, jak ho neznáte!

Taneční styly Zajímavosti

Čeká vás svatba a vy byste rádi zazářili na parketě? Chcete svůj svatební tanec posunout o úroveň výš, ale nevíte si rady a potřebujete...