Rozdílné světy baletních škol

Pro laika nepostřehnutelné rozdíly, pro tanečníka zásadní odlišnosti v technice a ve způsobech výuky baletu. Odkud a kde se jednotlivé školy vzaly? Čím se vzájemně odlišují?

Rozdílné světy baletních škol

Odkud pochází balet?

Relevé, plié, arabesque, battement… Kde jinde by měl vzniknout balet, když ne ve Francii? Zdá se vám to jako klišé? Balet se jako samostatné umění “narodil” v 17. století s nástupem Krále Slunce, Ludvíka XIV. na trůn. Sám král účinkoval v roli Apollóna (boha Slunce) v jednom z prvních představení Ballet de la Nuit. Francouzi jsou pověstni svou láskou k umění a Ludvík XIV. nebyl výjimkou. Tanec zbožňoval a rozhodl se založit taneční akademii. Z té se později stal balet pařížské Opery, který funguje dodnes. 

Z tohoto “původního” baletu se později vyvinuly všechny ostatní techniky. Románští tanečníci si potrpí na čistou a precizně provedenou techniku. Ideálem elegance jsou nekončící dlouhé linie těla tanečníků a uniformní pohyby, tančí-li skupina stejnou choreografii.

 

Ruský trénink do extrémů

Komu se při slovním spojení “ruský balet” vybaví tříhodinové utrpení v divadle, ten by si měl vyzkoušet jeho trénink na vlastní kůži. Ani Carské impérium nebylo oproti rozvoji baletu ve Francii pozadu. V 18. století vznikly hned dvě školy, jedna v Petrohradu a druhá v Moskvě. Původní francouzské postupy posloužily jako základ pro novou, vlastní techniku. Současný styl utvářela zejména primabalerína Agrippina Vaganova, která si libovala ve vysokých skocích a v piruetách. Zároveň je kladen důraz na držení a kontrolu těla. Studenti se učí provádět každý pohyb až bolestně pomalu a tím získávají na obrovské síle svalů.

Budoucí profesionální tanečníci jsou vybíráni ve věku 10-12 let. Při výběru hraje velkou roli jak technika tanečníků, tak jejich potenciál stát se jednou primabalerínou nebo baletním mistrem. Rusové jsou při tanci velmi expresivní, teatrální a jejich technika je skoro až akrobatická. Čím výše tanečník nohu dostane, čím výše vyskočí, tím lépe. Neuvěřitelná flexibilita těla se bere jako samozřejmost. Tato škola je považována za tu nejnáročnější na světě.

Nový svět, nový styl

O rozvoj baletu v Americe se zasloužili nejvíce evropští přistěhovalci. Byli to právě Rusové, kteří své umění prosazovali, kde se dalo. Zmiňme v Petrohradě narozeného George Balanchina.  Vystudoval baletní školu pod vedením východoevropských mistrů, ale své techniky poté značně upravil. Prosazoval “novou klasiku”, rychlé pohyby nohou a přesné nárty. Hudba zde přebírá roli hlavního činitele, který tanec ovlivňuje. Do klasiky se dostávají pohyby z jazzového tance, atmosféra působí svobodněji. Balanchine založil ve 30. letech v New Yorku The School of American Ballet, z které se postupně stal současný The New York City Ballet.

Současná americká baletní škola nelpí na přehnané přesnosti pohybů. Desetileté děti různých typů mohou být přihlášeni do tréninkových programů prestižních baletních škol. Cení se především individualita a unikátnost každého tanečníka. 

Technicky perfektní království

Oproti Američanům zůstávají Angličané zcela věrni starým zavedeným baletním technikám. Ve Spojeném království působil začátkem 20. století italský tanečník Enrico Cecchetti, který Anglii ovlivnil svou výukovou metodou baletu. Žáci absolvovali každý den přesně určená cvičení a tréninky dle předepsaných postupů. Ty se ve Spojeném království používají v upravené podobě dodnes. Sto let opakovat jedno a to samé, trochu konzervativní na naši pokrokovou dobu, nemyslíte? Angličané si potrpí na čisté provedení jednotlivých baletních figur bez přehnaného manýrismu. Na pohled působí tanečníci noblesně, ale silně zároveň. Věnují se extrémní kontrole nad každým jednotlivým svalem svého těla. To dodává jedincům skoro až atletické dovednosti. Perfektní zvládnutí technického provedení je pro tanečníky na prvním místě.

 

Chtěli byste si balet také vyzkoušet?

Přijďte na kurz baletu

 

Autorka článku: Kateřina Štěpánová

Podělte se o taneční styl s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný taneční styl?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...