Radka Lišková: Znáte kuduro a afro house?

Začínala jako teenager tancováním doma v pokojíčku a dnes jezdí za svou vášní až do Afriky. Zakladatelka skupiny Afros.cz představuje současné africké taneční styly.

Radka Lišková: Znáte kuduro a afro house?

Jakému tanečnímu stylu se věnujete?

Tancuji moderní africké tance z Angoly, které vznikly v 80. a 90. letech, konkrétně kuduro a afro house. Kuduro se objevilo jako reakce obyvatel na tehdejší občanskou válku. Lidé vyjadřovali svou agresivitu tancem, proto působí kuduro agresivně a vyžaduje rychlejší hudbu. Afro house je novější záležitost. Angolští tanečníci převzali hudbu z jižní Afriky a přidali do ní své rytmy ze semby a kizomby. Tak vznikl afro house, odlehčenější a víc “free”.

 

Jaké prvky jsou pro tyto tance typické?

Zapojuje se především footwork (práce nohou) a pohyby pánve. Kuduro se inspirovalo například popinem, takže využívá různých vln. Nejedná se o plynulé vlny, jak jsme zvyklí z popinu, ale o sekané pasáže. Když se v Evropě řekne “afro”, představí si lidé house dance s prvky afra. Afro house ve skutečnosti představuje samostatný taneční styl, který má své vlastní kroky. 

 

Hodí se moderní africké tance i pro začátečníky?

Učím samozřejmě i začátečníky, ale chce to čas. Někdo přijde na lekci, zkouší to a když se mu ani po dalších dvou hodinách nedaří, tak to vzdá. Jiní kurzisté jsou už po první lekci nadšení, sice prý nestíhají rychlé krokové variace, ale baví je to! Pro začátečníky vybírám jednodušší pohyby. Třeba vtipné pohyby napodobující zvířata. “Nesolím” do nich hned těžké kombinace. Většinou v září a říjnu nastupují noví tanečníci, tak je učím lehčí věci.

 

Existují i jiné africké styly mimo kudura a afro house?

Samozřejmě! Zmíním například azonto, taneční styl z Ghany. V azontu se používají gesta, která poukazují na naše každodenní činnosti. Dalším stylem je coupé décalé z Pobřeží slonoviny, které se tančí na “sekanou” hudbu. 

Kamera & edit: @lena_meda_cz

 

Kdy jste začala s tancováním?

Když mi bylo 17, tak jsem se na letním táboře poprvé setkala s hip hopem a house dance. Pocházím z Moravy a postupně jsem začala jezdit na taneční akce do Ostravy. Samozřejmě jsem si taky tancovala doma v pokojíčku (smích). Zaujal mě wacking, který spočívá především v pohybech rukou na funky-disco hudbu. Dlouho jsem se věnovala stylu dancehall a nakonec mě zlákaly africké tance. Nyní jezdím na akce i do zahraničí, např. do Polska nebo Portugalska. V Lisabonu jsem se zúčastnila Afrobattle Portugal s kamarádkou Alexou Grig z Rumunska. V battlu 2 vs 2 jsme se umístily na 2. místě! Nedávno jsem navštívila také Angolu v Africe.

 

Zažila jste v Angole nějakou taneční akci?

Do Angoly nás jelo celkem třináct tanečníků, většina z nich se věnovala kizombě. Zajímala nás velká akce s názvem Kizomba na Rua v hlavním městě Luanda. V centru města u vody byl plácek, kam místní přinesli techniku, v pět odpoledne se všichni sešli a začali tančit kizombu. Párkrát pustili i písničky kudura. V osm hodin večer se končilo, párty se netáhla dlouho do noci.

 

Jak se k vám chovali místní lidé na takových akcích? 

Byla jsem mile překvapená, jak galantně se ke mně muži v Angole chovali. Borec si pro mě přišel, odvedl mě na parket, tancovali jsme, usmíval se, pokoušel se konverzovat. Moc jsme si toho neřekli, protože v Angole lidé neumí anglicky. Zatancovali jsme si a doprovodil mě zpátky. Vše bylo čistě o tanci.

 

Dozvěděla jsem se, že máte i svou taneční skupinu.

Afros.cz zahrnuje jak naší taneční crew, tak další produkty. Zaměřujeme se hlavně na africké tance, které aktivně propagujeme. Rádi bychom zvětšili komunitu lidí, kteří se jim věnují. Pracujeme i na své vlastní taneční hudbě, navrhujeme kolekce oblečení, točíme videa. Příští rok se chystáme na soutěž Taneční skupina roku, kde představíme africké styly širší veřejnosti.

 

Na jaké nejbližší taneční akci se s vámi lidé mohou potkat?

Během prázdnin učím afrohouse v Tanečním Sectoru v Holešovicích. V září se koná důležitá akce a to je nábor tanečníků do naší crew Afros.cz. Kdo byste měl zájem, přijďte 8. září v 11:00 do Sectoru. Těším se na všechny zájemce!

 

 

Chcete si afrohouse a kuduro také vyzkoušet?

Přihlaste se k Radce na kurz!

Afros.cz, kamera @lena_meda_cz a  @petrsimacek

 

Za úvodní fotku článku děkujeme Afros.cz, fotografka Léňa Méďa @lena_meda_cz.

 

 

 

Autorka článku: Kateřina Štěpánová

Podělte se o rozhovor s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný rozhovor?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...