Kanadský žert Alfonsova cirkusu

Cirkus bude! Co má kanadský Cirque Alfonse společného s tancem? Proč jejich představení TABARNAK strhává takové nadšení, když v něm neúčinkují sloni ani opice na koloběžkách? Vousatí akrobaté předvádějí v Praze na Letné své kanadské žertíky.

Kanadský žert Alfonsova cirkusu

Jak sám název napovídá, umělecký soubor si z ničeho nebere servítky. V kanadské francouzštině znamená slovo “tabernacle” křesťanský svatostánek, ve kterém jsou uloženy posvátné eucharistie, chléb a víno, symbolicky tělo a krev Kristova. Z tohoto výrazu ovšem vznikl v hovorovém jazyce “tabarnak”, ekvivalent nadávky “shit, fuck”. Vezměte původní význam, smíchejte ho s tím současným sprostým pojmem a dostanete atmosféru celého představení.

 

Očekávání tradičního cirkusového vystoupení nechte doma. Po vstupu do červeného šapitó spatříte všech devět účinkujících již usazených na pódiu. Jeden vousáč navíjí klubko nití, druhý artista odpaluje předměty hokejkou a pár dalších mu vehementně fandí. Divák se nestačí ani usadit, už vstává ze židle a nadšeně dělá spolu se souborem mexickou vlnu jako správný fanoušek! Pak už vás příběh zavede do vesnického kostelíku, kde se setkávají místní lidé. Nechybí ani postava faráře, který čte lámanou češtinou horoskopy na následující týden. 

 

Cirkusáci se nebojí výšek, přemetů ve vzduchu, ani ostré kritiky církve. Z kostelních lavic je rázem překážková dráha, umělci se na pódiu prohánějí na kolečkových bruslích a žonglují s kropenkami se “svěcenou vodou”.  A stejně jim to i zarytí příznivci církevních praktik odpustí. Umění je hra, nebo ne? S rodáky z Quebecu postavíte na pranýř i bagetu a víno, symboly francouzské kultury. 

 

Z tanečních kousků se divák dočká výstupu na aerial strapes, zavěšených popruzích na vzdušnou akrobacii, dále sólové pasáže ve stylu  contemporary, tance v obří kovové obruči, prvků pole dance (který soubor povýšil ještě o stupeň výš tím, že tyč nestojí na zemi, ale má ji na rameni položenou jeden ze svalnatých členů souboru) a dalších pohybových kousků.

 

Režisér Saint Alain de Francoeur s pomocí šesti nadaných akrobatů a tří hudebníků dokázal vytvořit nevídané představení hýřící vtipem, tancem, zpěvem, dupáním, práskáním bičem a cirkusovými kousky, při kterých se divákům tají dech!

www.cirquealfonse.com

 

Úvodní fotka zdroj: www.cirquealfonse.com

 

 

Autorka článku: Kateřina Štěpánová

Podělte se o recenzi s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný recenzi?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...