Daniela Bordovská: Už netančím s polštářem!

Kizomba ji okouzlila před pěti lety v Ostravě a dnes pořádá svůj první taneční festival.

Daniela Bordovská: Už netančím s polštářem!

Temperamentní tanec, který vznikl v 80. letech v Africe dnes ovládá srdce tanečníků po celém světě. Co od této exotiky očekávat popisuje Daniela Bordovská.

 

Co si představit pod pojmem kizomba?

Kizomba je angolský párový tanec. Jedná se o poměrně kontaktní až "smyslnou" záležitost. Osobně v kizombě nacházím jistou párovou meditaci. Objímání obecně člověku navozuje příjemný pocit a tento párový tanec k tomu pobízí.

 

Potkala jste se už s někým, kdo s takovou intimní záležitostí měl problém?

Na kizombové párty tančí každý účastník s každým, což některým lidem nemusí být příjemné. Moje maminka také tančí a do teď s úsměvem vzpomínám, jak ji na první lekci vzal učitel Jacinto Teca, když si s ní chtěl zatancovat. Maminka od něj nejprve "odskočila", protože na tak blízký kontakt s cizí osobou nebyla zvyklá. Teca se zarazil a zeptal se tehdy svou roztomilou lámanou češtinou: "Ty mě štítíš?" Mamka se tomu zasmála, nějak to přešla a v současné době miluje kizombu stejně jako já. Vzpomínáme na to jako na velice vtipnou historku. Zprvu se při tanci můžete cítit trochu nezvykle, ale když do kizomby proniknete, zamilujete si ji. 

 

Jak dlouho se kizombě věnujete vy?

Pátým rokem. Objevila jsem kizombu náhodou v Ostravě, když mě moje teta zvala na lekci se slovy “bude legrace". Začalo mě to bavit, ale měli jsme tam málo mužů tanečníků, tak jsem se doma sama učila pánské kroky s polštářem místo partnerky, abych mohla slečny v Ostravě vést jako taneční partner. Stejně mi to nestačilo, takže jsem se přemístila do Prahy.

 

V Praze je větší kizombová komunita?

Určitě. V Praze především Češi, ale žije zde i pár rodilých angolských tanečníků a lektorů tance. Za ty jsme rádi, přinášejí nám trochu exotiky! Alespoň když se v České republice koná kizombový festival na mezinárodní úrovni, složení tanečníků se mění: 20% tvoří Češi, 80% cizinci z celého světa.

Kizfinity African Night

 

Řekněme, že chci začít s kizombou. Mohu přijít na lekci sama nebo si mám začít shánět tanečního partnera?

Přijít člověk může sám, s kamarádkou nebo s partnerem. Kurzy fungují tak, že lidé přicházejí nezávisle na sobě. Všichni se během lekce vystřídají s ostatními.

 

Není pak na lekcích mnohonásobně více žen než mužů?

Tahle situace občas nastává na zahraničních festivalech. Musím říci, že v Praze si kizombu oblíbili jak ženy, tak muži. Počty tanečníků a tanečnic jsou dost vyrovnané.

 

Co si obléknout na kizombu? Mohu tančit v teniskách?

Na kurz kizomby přijďte v pohodlném sportovním oblečení, klidně v teniskách. Odvážnější kurzistky si mohou vzít boty na podpatku, aby se v nich postupně naučily tančit. Nám ženám dělají boty na podpatku hezčí postavu! Na večerní párty zvolte více společenské oblečení. Rozhodně sem nepatří tepláky. Co se týče festivalů, tam uvidíte téměř "fashion show", módní přehlídku. Lidé si dávají záležet, v čem se na akci objeví. Nejen ženy, ale i muži. Ti se dokonce předhánějí v tom, kdo bude mít hezčí sako, polobotky nebo motýlka!

 

V Praze jste letos pořádala svůj první kizombový festival, jak to probíhalo?

Skvěle! Atmosféra byla úžasná. Dorazilo mnoho zahraničních tanečníků a spousta starých známých "kizombových" přátel. Přeci jen se jednalo o první ročník v úplně novém konceptu, takže jsem si podpory známých vážila. Můj festival nebyl postavený na tanečních lekcích probíhajících celý víkend, jak je zvykem, ale zaměřoval se více na samotný tanec, poznávání nových lidí a přátel. Proběhly celkem čtyři denní a čtyři večerní party s různým programem jako je silent party nebo tanec v místním parku s grilováním. Festival Kizfinity Kizomba Vibes 2019 tento rok navštívili tanečníci z 15 zemí světa a 37 různých měst. Už nyní se můžete těšit na příští rok!

Kizfinity Social Party

 

Další fotky si prohlédněte na Instagramu festivalu!

Podělte se o rozhovor s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný rozhovor?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...