5 tanců, které jste se naučili už v mateřské školce

Dost bylo výmluv, že neumíte tancovat! Tyhle tance umíte všichni, naučili jste se je už jako malí ve školce!

5 tanců, které jste se naučili už v mateřské školce

Dnes nebudeme představovat žádnou taneční novinku, ale naopak se podíváme na několik tanců, které už všichni umíte. Ano, i vy, kdo říkáte, že jste nikdy netančili!

 

Taneční výchova v mateřských školách není vyučována jen tak pro zkrácení dlouhé chvíle. Zaměřuje se kromě rozvoje kreativity u dětí také na utvoření pozitivního vztahu k pohybu a hudbě. Tanec nabízí rozsáhlé možnosti k sebevyjádření a u někoho dokonce působí jako prostředek k odbourání studu a nejistoty. Stejně jako kterákoli jiná fyzická aktivita tanec přináší radost a sebevědomí z kontroly nad vlastním tělem. V mateřských školách se tancování pojí zejména s lidovými písněmi, které se děti snadno naučí díky jejich jednoduchým nápěvům a veselým melodiím. Pojďme si některé z nich připomenout.

 

Mazurka

Jedním z prvních tanců, se kterým jste se ve školce určitě setkali, je mazurka. Její jiný název, varšavanka, sice není moc známý, ale napovídá nám v otázce původu tohoto tance. Z Polska se prý mazurka rozšířila do dalších evropských zemí během napoleonských válek, a to vlivem popularity polských jízdních legií. Tančí se ve tříčtvrťovém taktu a základním tanečním motivem je zde poskočný a přísunný krok různého stylového provedení.

Mazurka patří mezi skutečnou klasiku školkových tanců. Tradičně ji doprovází lidovka s poetickým názvem Měla babka čtyři jabka. Jelikož se jedná o párový tanec, paní učitelky ve školce vám při tančení mazurky nejspíš přidělí nějakou „babku“ nebo „dědouška“, záleží na pohlaví. Pro některé to může být zkušenost vzrušující, pro jiné poněkud odrazující.

Pokud jste si mysleli, že se s odchodem z mateřinky mazurky zbavíte jednou provždy, byli jste pravděpodobně na omylu. Zklamání přichází v okamžiku vašich prvních hodin v tanečních, kde si mazurku zatančíte znovu, ovšem už asi s menším nasazením než v předškolních letech.

Jak vypadá "opravdová" polská mazurka?

 

Polka

Dalším tancem, který jste si osvojili už v raném věku, a ani o tom nevíte, bude nejspíš polka, původně pojmenovaná maděra. Vzhledem k tomu, že se jedná o náš národní tanec (i když podle názvu to tak nevypadá) předpokládáme, že polku znáte. Kdyby ne, určitou představu o polkovém kroku by měl mít každý, kdo viděl nějakou českou pohádku s hospodskou tancovačkou. Klasickou polkovou písní je Škoda lásky – ačkoli ve školce jste polku tancovali spíše na lidovku Kalamajka mik mik mik, při které se kromě polkového kroku, tedy kroků vpřed a následných přísunů, nacvičují také výkopy a zátočky (za pravou a za levou rukou). Pokud někomu z vás leží od vašich školkových let v hlavě otázka, co že je to ta kalamajka, ani my to bohužel stále nevíme. Budeme rádi, když nás o vaše názory na význam tohoto slova obohatíte v komentářích!

Polka se tančí ve dvoučtvrťovém taktu, v páru a patří mezi tzv. kolové tance, pro něž je charakteristické, že se tančí po obvodu sálu, stejně jako tanec následující.

 

Valčík a kruhové tance

Valčík je rakouský lidový tanec a jeho základy se někteří z nás v mateřské škole učili za doprovodu písničky Červený šátečku. Valčíkový krok se skládá z kroku vpřed a dvou krůčků na místě, přičemž výkročná noha se střídá. U této skladby v tříčtvrtečním taktu se nabízí využití rekvizity, kterou bylo (na rozdíl od jablka u mazurky) pro vaše rodiče už asi o něco těší sehnat.

Typickým příkladem valčíkové melodie je také Pásla ovečky. Na této skladbě se daly krásně naučit i kruhové tance, při kterých děti stojí v kroužku, drží se za ruce a pohybují jimi nebo celým tělem směrem dovnitř kruhu a ven. Složitější část přichází při změně nápěvu ("já na ní dupy, dupy, dup"), při které děti nacvičují dupání. Dáte nám jistě za pravdu, že pokud jste prošli takovouto průpravou při základech valčíku, už vám nic nebrání naučené dupání využít v některém ze španělských tanců, jakým je i vášnivé flamenco.

 

Birdie song

A nakonec jeden tanec, který vám jistě zůstal v paměti, aniž byste chtěli. Pravděpodobně jste se s ním potkali na každém karnevalu, a ti méně šťastní i na firemním team buildingu. Tzv. ptačí tanec, chicken dance nebo také birdie song, je znám téměř po celém světě. Vznikl jako skladba pro akordeon, a to už v 50. letech 20. století ve Švýcarsku. Název Der Ententanz (Kachní tanec) je s touto písní už od začátku. Co vám ve školce asi neřekli, je informace, že byl využíván jako „drinking song“ při Oktoberfestu, jak se o něm říká. U dětí se ptačí tanec těší velké oblíbenosti, a to kvůli jeho snadné zapamatovatelnosti a stále se opakujícím „figurám“.

 

 

Pokud zapátráte v paměti, jistě si vzpomenete i na další zábavné tance a taneční hry z dětství, jako je Zlatá brána otevřená, Čížečku, čížečku nebo Kolo kolo mlýnský, které nenásilně prohlubují dětskou vnímavost a představivost. Jaké tance byly vaše oblíbené?

 

 

 

Autorka článku: Tereza Netolická

Tereza studuje na univerzitě v Brně. Ve volném čase se věnuje psaní, cvičení jógy a Ballet Barre Fitness. Tanec je pro ni ideálním spojením pohybu, hudby a umění.

Podělte se o taneční styl s přáteli

Sdílejte na Facebooku

Máte námět na podobný taneční styl?

Napište redaktorce

na katerina@tanci.cz

Čerstvě na blogu

V roce 2021 budeme… Tančit!

V roce 2021 budeme… Tančit!

Rozhovory Aktuality

Nový rok 2021 začal vlnou uzavírek tanečních studií a klubů. O představeních, tančírnách a klasických kurzech tance si zatím můžeme nechat jen...

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

10 tipů na dárky pro taneční nadšence

Zajímavosti

Máte v rodině nebo mezi kamarády vášnivé tanečníky a chcete jim nadělit něco, co opravdu využijí? Připravili jsme 10 tipů na (nejen) vánoční...

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

3 důvody, proč začít s tancem ještě dnes

Zajímavosti

Tanec je umění, sport i společenská aktivita. Nikdy není pozdě na to s ním začít. Důvody, které k tomu vedou jsou různé: od zlepšení fyzické...

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Jóga v denním životě – tradiční indické učení se školami po celém světě

Taneční styly Zajímavosti

Šli jste na lekci jógy s očekáváním uvolnění, koncentrace na sebe a svůj dech a relaxace či dokonce meditace? Já ano, ale z většiny lekcí jsem...